TomÓra

Órákról és órás szerszámokról. Órás szakmai fogásokról és műveletekről órarajongótól órakedvelőknek!

2010. október 14., csütörtök

Compu-Tic ; Horometer

Hosszú ideje készülök egy óra pontosság mérő készülék megvásárlására. Ugyanis minél több órája van a gyűjtőnek (természetesen a széfek mélyén :-) idővel kialakul egy sorrend megbízhatóság és pontosság tekintetében is. Pontosan kialakulna ha a pontosság beszabályozását nyomon tudnánk követni, esetleg mi magunk végezni. A folyamat nagyon izgalmas, de megfelelő műszer nélkül igen bajos.

Régebben a szabályozás folyamata valamely pontos órához kötve történt. Készültek ugyanis olyan nagy pontosságú mechanikus órák (regulátorok, csillagászati órák) amelyek évi járáseltérése néhány tized másodpercben volt mérhető. Ezekhez állították a többi órát.

Később megjelentek a különböző órapontosság mérő műszerek pl. Vibrograf, Greiner stb. A kezdetben elektroncsöves készülékek az elektronika fejlődésével változtak. Ám máig az órások és gyűjtők kedvencei. Ezek a műszerek egy papírcsíkra nyomtatták jeleiket amelyek segítségével gyorsítani lehetett a szabályozás folyamatát és egyes hibákra is fény derült.

Manapság már papírra nincs szükség egy kis képernyőn lehet akár a korábban már megszokott pöttyöket követni. Sokféle készülék kapható és azok Kínai másolata is (pl.:Timegrapher).

Sokáig nem tudtam, hogy van magyar fejlesztésű, sőt igen nagy tudású készülék is. Az eredeti fejlesztő csapat mára ugyan kettévált, de léteznek. A készülék korábbi, máig megmaradó neve Compu-Tic, a másik csapat márkaneve Horometer (www.horometer.com). A készülék amennyire én megtudom ítélni jelenleg azonos mindkét cégnél. A kínált működtető programokban van eltérés.

Az én készülékem egy korábbi használt, de igen jó állapotú Compu-Tic. Most ismerkedünk. Később talán néhány jellegzetességére is kitérek. Egyenlőre nagyon jók a benyomásaim.

2 megjegyzés:

  1. A készülék ugyan még az előző, azonban a 'lelke', a software már HOROMETER benne, ezért további szenzorok (analóg és digitális kvarc, hangvillás, ingaóra, 6-pozíciós teszter) is illeszthetők hozzá, ahogy természetesen a HOROMETER nevú készülékhez.
    Baráti üdvözlettel:

    VálaszTörlés
  2. Igaz, a készülék Horometer programmal fut. Elégedett vagyok, készülök írni majd egy kis bemutatót is.

    VálaszTörlés