TomÓra

Órákról és órás szerszámokról. Órás szakmai fogásokról és műveletekről órarajongótól órakedvelőknek!

2010. december 21., kedd

Huber-Minerva stopper

Legutóbbi piaci vadászatom eredménye egy igen szép stopper lett. A Huberrel már egy ideje szemeztem, az eladót puhítottam, sajnos mindig magas árat mondott, nem jött létre az üzlet. Legutóbb ismét kezembe vettem az órát: hideg is volt, kevés vevő volt a piacon, valamint a korábbi állapotokhoz képest törött volt a szélvédő a stopperen. Megszületett hát a kedvező alkalom: fillérekért a zsebemben került a Huber.

Mikor hazaérek mindig keresgélni kezdek a könyveimben, a neten, azonosítani szeretem a szerzeményeimet. Érdekes fejlemény volt, hogy a az antik órák..fórumon felbukkant egy szép Huber komplikációs zsebóra is.

A következőket tudtam meg: Andreas Huber 1856-ban alapította cégét Münchenben, amely több generáción keresztül a család kezében volt. Az üzem megkapja a bajor udvari órásüzem, sőt tagjai az udvari órásmesteri címet is. A cég saját márkája az Uránia is a családi név a Huber használata mellett. Készít expedíciókra, autóversenyekre stoppereket, komplikációkat, műszereket. 1936-ban a Garmisch-Partenkirchen-i téli olimpiai játékok időmérője (más forrás szerint ez a Minerva). A világháború pusztításai után újjászerveződik az üzem. Jelenleg a svájci Bucherer cég többségi tulajdonában van. Gyártással ismereteim szerint nem foglalkozott, beépített szerkezeteit vásárolta.

Az utóbbi megállapítás irányába mutat a hozzám került Huber zsebstopper szerkezete is, amelyről rövid keresgélés után megállapítható, hogy a nagyszerű svájci gyártó a Minerva szabadalma:


A stopper kapcsoló részénél sajátos megoldást alkalmazva a Minerva 1930-tól bevezette a stopper mechanizmusok gyártásában a spirálrugót amely kiváló kapcsolást tesz lehetővé s kevésbé sérülékeny mint a korábban alkalmazott laprugók. 


Szóval az én kis Huber-em svájci szerkezetével egészen jól átvészelte az elmúlt legalább 80 évet. Mindössze új billegőtengelyt kellett hozzá készítenem, valamint a szerkezet, tok tisztítása és az üveg pótlása után ismét szemgyönyörködtető látványt nyújt:







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése