TomÓra

Órákról és órás szerszámokról. Órás szakmai fogásokról és műveletekről órarajongótól órakedvelőknek!

2011. január 4., kedd

Chronométre-kronométer járat II.

A felkészülést úgy kezdtem, hogy sorra vettem és tanulmányoztam a Magyarországon fellelhető szakirodalmat, legalábbis annak az általam hozzáférhető részét.

Vályi Huba: Órás szakmai ismeretek 162-164, 364-368 o. Műszaki könyvkiadó Budapest, 1960
  • A könyv aprólékosan ismerteti a gátszerkezet geometriai jellemzőit, működését, típusait. Megkülönbözteti az egyszerű vagy rugós kronométert valamint és a külön tengelyre szerelt zárórugós kronométert. A szerző a gátszerkezet beállításával kapcsolatosan is ad szerelési tanácsokat. A szakrajzi részben külön tárgyalja és ábrázolja a rugós kronométer gátszerkezetet és Detent (külön tengelyre szerelt zárórésszel ellátott) gátszerkezetet.
Katona J.- Pallai S.: Órajavítás 158-159 o. Műszaki Könyvkiadó Budapest, 1967
  • Felsorolja a gátszerkezet jellemzőit majd csak az angol kronométer gátszerkezet ábrája segítségével bemutatja a részegységeket s a járat működését. Hátrányát a abban látja, hogy önmagától a járat nem képes elindulni.  
Magyar László: Az órás 187-190 o. Műszaki Könyvkiadó Budapest, 1976
  • Magyar rövid történeti ismertető után bemutatja az angol és a svájci kronométer gátszerkezetet, leírja főbb szerkezeti elemeit, működését. Meghatározza felhasználási körét. Kiemeli, hogy rázkódásra érzékeny, előállítása költséges, javítása nagyobb szakértelmet igényel. No, ez kissé riaszt.
Magyar László: Órások és óragyűjtők kis enciklopédiája 183-184, 197-198 o. Műszaki könyvkiadó Budapest, 1984
  • Külön címszóban tárgyalja és ismerteti a rugós kronométer gátszerkezetet valamint a svájci kronométer gátszerkezetet. Utóbbi esetében annak változatait is tárgyalja (rövid zárókar, félhenger alakú nyugvófelület, billegőre szerelt aranyrugó).
A korábbi irodalomból röviden szeretnék szólni Schwarz Zsigmondról és témába vágó füzetéről is. Schwarz 1927-ben jelentette meg Komplikált zsebórák című munkáját ötödikként órás irodalmi munkáinak sorában. A füzet első felében mintegy negyven oldalon keresztül tárgyalja a kronométer járat jellegzetességeit, működését,   részegységeit, javítási módszereket is megfogalmazva. Régies szóhasználat ellenére nagyon jól használható szakirodalom. Egy debreceni öreg gyűjtő barátomtól kaptam valaha a füzetet kölcsön amit beszkenneltem. Manapság a Vályi család kiadásában CD-n is utolérhető és megrendelhető Schwartz összes munkája: http://www.oktatora.hu/ .




Természetesen használható ismeretekre tehetünk szert az internet segítségül hívásával is. A sok keresési eredményből csak kettőt emelnék most ki. Nagyban segíti a kronométer járatú órák működésének megértését (is) Vyskocil honlapja: Vyskocil
Valamint Andrew Babanin írását, amely az általam fellelt órához hasonló szerkezetről készített kis bemutatót: Babanin

2 megjegyzés:

  1. És ne feledkezzünk meg Pahlow bácsi how-to videójáról se: http://www.youtube.com/watch?v=Yo8sXPbO0tg

    VálaszTörlés
  2. Hát igen, Herr Pahlow nagy kedvenc! Olyan gyakorisággal lesem a videóit mint más a ValóVilágot :-O

    VálaszTörlés