TomÓra

Órákról és órás szerszámokról. Órás szakmai fogásokról és műveletekről órarajongótól órakedvelőknek!

2010. november 30., kedd

Biburo vs. Horometer II.

A tegnapi adatok után egy óraszerető barátom megkért vizsgáljuk meg a Biburo-t több időtartamban is. Feltételezése alapján a ugyanis a 60, 120 másodperces mérések eltérhetnek, esetleg más mintavételezési, számítási eljárást alkalmaz a program, mint a hosszabb távú 300, 900 másodperces méréseknél. 
Elvégeztem tehát a méréseket:





 A vizsgált eredmények szórása 19-21 másodperc közötti eredményeket mutat. Véleményem szerint nem jelentős a három másodperces különbség az ugyanazon órán mért négy mérési időtartamban  között. Jellemző azonban hogy a két rövidebb mérési idő  alatt (60, 120 sec.) 19 másodperces, a további két jelentősen hosszabb mérési időtartam (300, 900 sec.) pedig 22 másodperces késést mutat. Természetesen az adatok at csak akkor van értelme értelmezni ha ismét összevetjük a egy jónak elfogadott mérési alappal ,jelen esetben is a Horométer adataival. 
A mérést egy órán belül végeztem el a Biburo után a Horometerrel.


A Horometer adatait egy mérési táblán ábrázoltam ahol az egyes pozíciók helyére írtam be a mérési tartamokat. Az adatok itt is meglehetősen homogének, bár itt a mérési szórás még nagyobb is mint a Biburonál: 4 másodperc. A Biburo és a Horometer legkisebb mért adatai (19 sec. és 28 sec.) között a kölönbség 9 másodperc, a legnagyobb mért adatai között (22 sec. és 32 sec.) pedig 10 másodperc. 

Számomra ez azt jelenti, hogy a tegnapi három különböző órán mért -10 másodperces pontatlanság a számítógépemen állandó, ennyivel kell korrigálni a Biburo adatait.  

 Minden esetre nem szeretném misztifikálni a méréseimet. Nem vagyok mérési szakember, inkább csak a kíváncsiság hajt s a rendelkezésemre álló ismeretek, elvégzett mérések alapján kívánok csak óvatos következtetéseket levonni. A mechanikus órák mérése egyébként is külön tudomány. A méréseket, az órák járáseltérését hosszú időn keresztül kell elvégezni s például egy óra megállása is érdekes eredményekre vezet. A mechanikus óra olyan mint egy vénlány: szeszélyes, nincs két pontosan megegyező mérés, inkább csak sok-sok mérésből lehet természetére következtetni.  

Aki ez iránt bővebben érdeklődik ajánlom Mechanikus honlapját (www. mechanikus.hu).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése