TomÓra

Órákról és órás szerszámokról. Órás szakmai fogásokról és műveletekről órarajongótól órakedvelőknek!

2010. augusztus 25., szerda

Hamis!

Soha nem volt még a birtokomban hamis óra. Nem is tervezem vásárlását. Az elmúlt két nap meg is erősítette ezen véleményemet. Egy orvos barátom, főnöke hamisítvány IWC óráját hozta el hozzám szabályozásra.  Törökországban vette néhány tíz euróért. Az óra egyébként volt már órásnál. Csodát Ő sem ,én sem tudtunk vele tenni.


Az óra felirata szerint a hangzatos IWC Schafhausen Chronograph Rattrapante. Szép sok funkciót feltételező kifejezés. Ám a valóság teljesen más. Az időmérő szerkezet mutatja az órát a percet, a felső segédszámlapon 24 osztásban ismét az órákat, valamint az alsó segédszámlapon a másodperceket immár ugyancsak másodszor. Segéd gomboknak nincs nyoma. A rattrapante funkciót a gyártó roppant szellemesen oldotta meg. A sárga színű központi másodpercmutató tengelyére egy hozzá hasonló csak piros színű mutatót tett. Itt nyílnak meg korlátlan lehetőségeink. Bármilyen időközt beállíthatunk a két mutató pozíciója között! Feltéve ha van nálunk: hátlapnyitó, csipesz s némi ismeret: hogyan kell eltávolítani a felhúzótengelyt a koronával. Ekkor kiemelhetjük a szerkezetet s kézzel vagy csipesszel állítható a részidőmérés.

Apropó a szerkezet. Most azonban beszéljen a szó helyett a kép:


Egy kevés műanyag közepén a kínai ipar gyöngyszeme rejtekezik. Elég legyen annyit elárulnom, hogy a rotor meglendítése után majdnem háromnegyed fordulatot volt képes forogni. Nesze neked tripla leszúrt Rittberger. Még szerencse, hogy kézzel is húzható a drága, mert napi karlengetés  után is csak némi erő szunnyadna a rugóházban. 
A szerkezet kidolgozása is emlékezetes. Eszembe is jutott egy a szerkezetdonorként nálam lévő, a 90' évek elején gyártott szovjet Pobeda. No nem azért mert rossz óra, hanem azért mert akkor már egyre rosszabb minőségben készültek ezen időmérők s hasonlatos a kidolgozás nívója.


Mégis a beszabályzás okozta a legnagyobb örömet a találkozás során. Ugyanis gyakorlatilag beszabályozhatatlan. Izzadt a Biburo és én is, majd csöndben kudarcot szenvedtünk. A rossz minőségű órák sajátosságaként ugyanis a szerkezet össze vissza járt. Még én lelkes amatőr sem bírtam vele, pedig nekem több időm volt játszadozni mint egy órás mesternek aki órák szereléséből él.
Szóval nem lesz IWC-m. Ilyen WC-m biztosan nem.

Azért valamit nem tudtam kihagyni. A krumplit feltettem a karomra. Gyönyörködjünk a nem mindennapi látványban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése