TomÓra

Órákról és órás szerszámokról. Órás szakmai fogásokról és műveletekről órarajongótól órakedvelőknek!

2010. augusztus 11., szerda

Rocar I.

Egy Rocar márkájú ébresztős utazóórát élesztettem újjá az elmúlt napokban. A Rocar márka meglehetősen ismeretlen. A fellelhető adtok alapján a Rocar a svájci Grenchenben alapított Rodania almárkája volt. A Rodania 1930-tól működött alapítója Hans Baumgartner. Máig létező cég, elsősorban ETA és Ronda szerkezeteket tokoz.


Az óra életkora is jól behatárolható mivel tokja tartalmaz egy réz táblácskát a következő felirattal: AKADÉMIAI SPORTVERSENY RÚDUGRÁS 1936. Azt tehát tudjuk, hogy az órát egy sportversenyen elért (valószínűleg dobogós)  helyezésért kapták rúdugrás szakágban 1936-ban. Az akadémiai sportverseny azonban már bizonytalanságot kelt. A Magyar Tudományos Akadémia ismereteim szerint nem szervezett sportversenyeket. Volt azonban a korszakban Magyarországon több "akadémia" névvel jelölt oktatási intézmény pl. jogakadémiák, amelyek esetleg szervezhettek versenyeket de ennek a valószínűsége igen kicsi. Minden bizonnyal itt a Ludovika Akadémián szervezett sportversenyéről s ott kiosztott díjról van szó, hiszen a tisztképzésnek mindennapi része a testedzés sőt versenyek szervezése is. A korszak számos magyar olimpiai bajnoka katonatiszt volt A Ludovika Akadémia  magyar tisztképzés legfontosabb intézménye volt. Az alma mater 1808-ra vezeti vissza eredetét s a mai Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem is elődintézményeként tiszteli.


Az utazóóra fém vázra ragasztott valódi bőrrel bevont tokban ketyeg s jó állapotban maradt fen. A tok szétnyitható használatkor s így kényelmes, praktikus.


Felhúzáshoz, mutató és csörgési idő beállításhoz a szerkezet előre kibillenthető.


A szerkezet Baumgartnerék saját fejlesztése ami saját márkanévvel és márkanév nélkül sőt  ébresztős zsebóraként is fellelhető.  A szerkezet eredeti része a kilincs mechanizmus amely külön védelmet is nyert.

A kilincsszerkezet lényege a motorrugó ill. híd fölé helyezett körkörösen több furattal ellátott fogaskerék.


Majd az erre felhelyezett kilincskerék áttörve a hasítékba helyezett fém nyelvvel és leszorítórugóval.



2 megjegyzés:

  1. Szia!

    Le a kalappal előtted. Csak gratulálni tudok, és egyébként is tetszenek az írásaid, valamint van stílusod is, ahogy ezekről a dolgokról írsz!

    Tisztelettel:

    Várkonyi Zsolt

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Olvasd rendszeresen.

    VálaszTörlés